Duurzaam ondernemen

Alfa Shirt kreeg het GOTS-label

GOTS is de afkorting voor 'Global organic textile standard'. Een internationaal keurmerk voor biologisch textiel.

"Wij willen de ecologische impact op het milieu zo klein mogelijk houden."

Het GOTS-label garandeert dat een bedrijf op een milieuvriendelijke en sociaal verantwoorde manier produceert. En stelt hoge kwaliteitseisen aan de producten.

 

 

 • Forse daling CO2-uitstoot door zonnepanelen: Het dak van het bedrijfsgebouw telt 720 zonnepanelen. Dit leidde op een jaar tijd tot een daling van de CO2-uitstoot met bijna 180 ton.
 • Aparte waterzuiveringsinstallatie: Alfa Shirt zuivert het water dat tijdens het drukproces wordt gebruikt en herbruikt het gezuiverde water. Om dit te realiseren, investeerde het bedrijf in een eigen waterzuiveringsinstallatie die zelfs het kleinste inktdeeltje verwijdert.
 • Herbruikbare schoonmaakdoeken: Machines reinigt Alfa Shirt dagelijks met herbruikbare schoonmaakdoeken in 100 procent katoen. Een ecologisch bedrijf wast de inkt en chemische producten eruit. De doeken komen niet in een vuilnisbak terecht. Hiermee vermijdt Alfa Shirt jaarlijks 400 kg afval.
 • 2000 kg gerecycleerd plastic: Alle plastic komt terecht in een 'pressmachine'. Die perst de plastic tot balen. Twee maal per jaar pikt een recyclagebedrijf de balen op. Op die manier recycleert Alfa Shirt jaarlijks 2000 kg plastic.
 • Recyclage van kartonnen dozen: Kartonnen dozen van de leveranciers worden herbruikt door Alfa Shirt. Het bedrijf wil vermijden dat er nodeloos bomen gehakt worden.
 • Regenwater: Een reservoir van 20.000 liter vangt al het regenwater op. Hiermee spoelt Alfa Shirt al zijn bedrijfstoiletten.
 • Warmtepomp en vloerverwarming: Het bedrijf verwarmen doet Alfa Shirt met een warmtepomp. Het systeem haalt zijn warmte uit de lucht. Deze lucht wordt voortdurend gezuiverd en de warmte wordt gerecupereerd. In de showroom en in de kantoren ligt vloerverwarming. Zo houdt Alfa Shirt de impact op het milieu zo klein mogelijk.
 • Isolatie in dak en muren: Het volledige dak van het bedrijf is geïsoleerd met isolatie van 16 cm dik. Ook de muren zijn perfect geïsoleerd. Gevolg is dat er nauwelijks warmte verloren gaat.
 • Spaarzaam met lichtenergie: Alfa Shirt heeft nergens lichtreclame. En gebuikt automatische verlichting met spaarlampen in zijn gangen en sanitaire ruimtes. Medewerkers zetten hun pc's uit als ze het bedrijf verlaten.
 • Zorgvuldig afval sorteren: PMD en onbruikbaar karton worden regelmatig opgehaald door de vuilnisdienst van de gemeente. De verfpotten komen terecht in de juiste afvalcontainers op het containerpark.
 • Milieuvriendelijke verf en waterdragende inkten: Alfa Shirt streeft naar een ecologische productie. Het zoekt naar de meest milieuvriendelijke verf en het gebruikt zoveel mogelijk waterdragende inkten. Dat zijn inkten die geen verdunners bevatten, want die zijn slecht voor het milieu.