Hoe kiezen tussen bedrukken en borduren

Wil jij graag het logo van jouw bedrijf, evenement of vereniging zien op jouw kledingstuk naar keuze? Dan kan je kiezen om je logo te laten bedrukken of borduren. Tussen die twee opties zitten er echter heel wat verschillen. Het soort textiel dat je kiest, de kleuren en het ontwerp van je logo en ook het budget dat je ervoor aan de kant wil zetten zullen allemaal mee je keuze bepalen.

Om je te helpen met je keuze geven wij in deze blog de belangrijkste verschillen tussen het bedrukken en borduren van textiel!

Textiel borduren?

Het verschil tussen bedrukken en borduren is eigenlijk vrij eenvoudig. Bij bedrukken brengen we je logo met een verflaag aan op het textiel van jouw keuze. Bij borduren gaan we echter met naald en draad aan de slag om je logo vast te zetten op je gewenste kledingstuk. Dit geeft een mooi reliëfeffect dat erg elegant en stijlvol oogt en een exclusieve uitstraling geeft aan je kledij. Natuurlijk borduren we al lang niet meer met de hand zoals vroeger. Tegenwoordig doen we alle borduurwerk met gespecialiseerde machines die tien keer zo snel grote oplages kunnen borduren, maar steeds met dezelfde kwaliteit als een met de hand geborduurd kledingstuk.

Een groot voordeel van borduren is dat je vrij bent in de keuze van je textiel. Het borduurproces is erg veelzijdig en kunnen we toepassen op nagenoeg alle soorten kleding. Men beweert ten onrechte wel eens dat borduren duurder is dan bedrukken, maar dat is niet altijd waar. De prijs van je borduurwerk is steeds afhankelijk van de vorm en de kleuren van je logo, en bepalen we op basis van het aantal steken dat de machine moet zetten. Heb je een simpel logo met een beperkt aantal kleuren? Dan zal je borduursel minder steken tellen dan een gecompliceerd logo met verschillende kleuren.

Wist je trouwens dat je niet enkel kledij kan laten borduren? Sommige mensen kiezen er bijvoorbeeld voor om hun logo op een aparte badge te laten borduren, die ze daarna laten vastmaken op een kledingstuk naar keuze. Zo kan je zelf kiezen waar en op welk soort kleding je je logo het liefst zou zien!

Textiel bedrukken?

Bij bedrukken brengen we je logo daarentegen met een verflaag aan op het door jou gekozen textiel. Er bestaan drie verschillende druktechnieken: zeefdruk, transferdruk en digitale textieldruk. In tegenstelling tot borduren heb je met elk van de verschillende druktechnieken niet altijd de vrije keuze in textiel. Elk soort textiel heeft namelijk andere eigenschappen en vereist de juiste druktechnieken en de juiste inkt. Hierdoor kan ook de prijs sterk verschillen.

  • Zeefdruk

Bij zeefdruk bedrukken we je logo rechtstreeks op het door jou gekozen textiel met behulp van een zeefdrukraam. Daarbovenop brengen we een UV-gevoelige vloeistof aan die hard wordt onder Uv-licht. Op de ruimte waar jouw logo komt plaatsen we een donkere film, waardoor we de vloeistof op jouw logo achteraf kunnen afwassen. Deze druktechniek kan gebruikt worden voor alle soorten textiel, tenminste zolang de juiste kleuren verf voor jouw logo bestaan.

  • Transferdruk

Bij transferdruk brengen we je logo niet rechtstreeks aan op je textiel, maar maken we gebruik van een zelfklevende folie. Wanneer we die verwarmen komt de inkt los en zet zich vast in het textiel. Transferdruk kan, net zoals zeefdruk, in principe voor alle soorten textiel gebruikt worden, maar werkt het allerbeste voor kleding in kunstvezel zoals polyester.

  • Digitale textieldruk

Onze laatste druktechniek is digitale textieldruk. Met deze moderne manier van drukken kunnen we een ongelimiteerd aantal kleuren bedrukken. Het is de beste druktechniek wanneer je heel snel een grote oplage textiel met verschillende kleuren wil laten bedrukken. Ook deze druktechniek werkt voor praktisch elk soort textiel, maar geeft het beste resultaat bij kleding uit 100 procent katoen zoals sweaters en T-shirts.

Worstel je nog met de verschillen tussen onze drie druktechnieken? Dan vind je hier meer details over de werking, de voorbereiding en de techniek!

Jouw logo op textiel?

Ben je er nog steeds niet helemaal uit of je je logo wil laten bedrukken of borduren? Dan staan we bij Alfa Shirt paraat om je verder te helpen met je keuze. Onze ervaren drukkers en borduurders geven je het advies dat je nodig hebt om het juiste textiel en techniek te kiezen voor jouw logo. Aarzel dus niet om een offerte aan te vragen of een afspraak te maken. Wij helpen je graag verder met je keuze!