Ga veilig aan de slag met de werkkledij van Alfa Shirt!

Of je nu een professionele klusser, een hobbyklusser of een huis-tuin-en-keuken-klusser bent, veilig werken blijft altijd belangrijk. Een ongeluk zit namelijk vaak in een klein hoekje. Daarom draag je tijdens het klussen best altijd de juiste werkkledij. Bij Alfa Shirt hebben we de geschikte werkkledij voor elke klus, zowel voor de professional als voor de amateurklusser!

Wil je aan de slag met enkele werkjes in je eigen huis? Dan kleed je je best in meer dan alleen een versleten T-shirt en een oude spijkerbroek. Die bieden namelijk heel weinig bescherming. In plaats daarvan draag je best beschermende werkkledij, die speciaal ontworpen is om de juiste bescherming te bieden bij elke klus. En geen nood, veilige werkkledij is er niet enkel voor de professionele klusser. Ook voor de kleine klusjes in huis is de juiste werkkledij voorhanden. Zo bescherm je jezelf tegen alle risico’s tijdens het klussen!

Wat is werkkledij?

De naam ‘werkkledij’ zegt het eigenlijk zelf al: het is kledij waarin je werkt. Maar dat is een iets te ruime uitleg voor het begrip. Sta jij bijvoorbeeld de hele dag in de showroom van een winkel in een polo met het logo van de zaak erop? Dan beschouw jij die outfit misschien wel als jouw ‘werkkledij’.

Bij Alfa Shirt zien we werkkledij vooral als die kleding die je draagt om met zwaardere klussen aan de slag te gaan. Kledij met een specifiek doel die ook tegen specifieke risico’s moet beschermen dus. Een eenvoudig voorbeeld is een werkbroek met verstevigde kniestukken en voldoende zakken om al je gereedschap in op te bergen. Of denk maar aan een warm, degelijk werkjack, voor wanneer je buiten in de kou aan de slag moet. Voor elke klus bestaat er de geschikte werkkledij!

Het meest kwetsbare beschermen

Het eerste waar je over moet nadenken bij het klussen is het beschermen van de meest kwetsbare delen van je lichaam, zoals je handen en je ogen.

Tijdens het klussen komt het regelmatig voor dat stof of kleine deeltjes van materialen de lucht invliegen. Om je ogen te beschermen draag je best een geschikte veiligheidsbril. Bij sommige klussen is een veiligheidsbril zelfs verplicht, en heb je geen andere keuze dan er een op te zetten. De keuze voor de juiste veiligheidsbril hangt af van verschillende factoren en is vooral afhankelijk van het soort risico dat je denkt te lopen. De meeste veiligheidsbrillen beantwoorden aan andere normen en zijn geschikt voor andere soorten werk.

Ook met je handen moet je steeds voorzichtig zijn tijdens het klussen. Zij zijn immers vaak je meest gebruikte ‘gereedschap’ en kunnen snel beschadigd raken. Daarom draag je best degelijke werkhandschoenen om jezelf te beschermen. Ook hier is de keuze weer afhankelijk van het werk dat je gaat doen. Elk verschillend type veiligheidshandschoen beantwoordt aan andere normen. Ga je bijvoorbeeld zagen? Dan raden we je aan om handschoenen te gebruiken met extra snijweerstand. Ga je gewoon in de tuin aan de slag? Dan zijn gewone werkhandschoenen van katoen en leer voldoende.

Lichte klussen in huis?

Ben je van plan aan de slag te gaan met een aantal lichte klussen in of rondom je huis? Dan heb je waarschijnlijk voldoende aan meer basis werkkledij. Denk bijvoorbeeld maar terug aan de werkbroek met verstevigde kniestukken of het warme werkjack. Beide zijn over het algemeen erg handig voor verschillende klussen, zowel binnen- als buitenshuis.

Werk je bijvoorbeeld graag in de tuin, dan is zo’n stevige werkbroek een must. De zakken kan je gebruiken om al je materiaal in op te bergen, en door de versterkte kniestukken krijg je minder snel last van pijn aan je knieën. En wanneer je in de winter aan de slag gaat blijf je ook nog eens lekker warm door je werkjack.

Wil je binnenshuis een nieuwe laag verf aanbrengen op je muren? Ook dan heb je voldoende aan een stevige werkbroek en een basis werktrui of -T-shirt. Extra verfrollers of penselen stop je zo in je zakken, en dankzij de versterkte kniestukken schilder je zonder problemen je plinten. En knoei je af en toe toch verf op je kleren? Dan was je dat gemakkelijker uit je werktrui of -T-shirt dan uit gewone kleren.

Klaar voor het zwaardere werk?

Natuurlijk zijn lang niet alle klussen zo simpel, en soms moet je aan de slag met het zwaardere werk. Vooral dan is het erg belangrijk om jezelf goed te beschermen. Het beste informeer je je goed op voorhand. Niet alle soorten werkkledij zijn immers geschikt voor alle klussen. Sommige werkkledij komt zelfs met wettelijke certificaten om aan te tonen voor welk soort klussen ze het best gebruikt kunnen worden.

Bij zwaarder kluswerk draag je best altijd een stevige werkbroek, een veiligheidsbril en veiligheidshandschoenen. Denk er ook aan om niet alleen je benen, maar ook je armen steeds te beschermen. Zo voorkom je ook eventuele verwondingen aan je armen. Dat is trouwens niet zo warm als je misschien zou denken. Werkkledij wordt bijna altijd gemaakt van ademende, waterdoorlatende stof, zodat je koel blijft onder alle omstandigheden.

Bij zware klussen, zoals het slopen van een muurtje, kan het ook wel eens gebeuren dat er een zwaar voorwerp naar beneden valt. Een gebroken teen of voet is dan snel gebeurd. Dankzij een veiligheidsschoen met een metalen beschermneus ben je al meteen een stuk veiliger. Naast het opvangen van hevige klappen zorgt een veiligheidsschoen er ook voor dat je meer stabiliteit krijgt op een gladde ondergrond. En natuurlijk helpt het juiste schoeisel je ook om andere ongemakken, zoals blaren te voorkomen.

Werkkledij kopen?

Wil jij ook graag wat veiliger klussen bij jou thuis? Om je te beschermen tegen alle risico’s tijdens het klussen ga je best ten rade bij een echte expert. Bij Alfa Shirt kan je terecht voor gepersonaliseerde werkkledij op maat, en staan we je bij met advies wanneer je het nodig hebt. Kom gerust eens langs om ons uitgebreide aanbod te bekijken in onze showroom of neem contact met ons op voor meer informatie. Loop geen risico en informeer je goed op voorhand, want een goede voorbereiding is al het halve werk!