Duurzaam bedrukken en borduren

Wil jij er zeker van zijn dat je je logo, afbeelding of ontwerp laat bedrukken en borduren op duurzaam textiel? Dan ben je bij Alfa Shirt aan het juiste adres!

Alfa Shirt is namelijk één van de enige twee textieldrukkerijen en borduurateliers in de BeLux met een eigen GOTS certificaat. Ben je benieuwd wat dit certificaat betekent voor ons textiel en wil je ontdekken welke andere maatregelen we bij Alfa Shirt nemen om zo duurzaam mogelijk te bedrukken en borduren? Ontdek er dan alles over in deze blog!

Duurzaam bedrukken en borduren maakt deel uit van ons DNA bij Alfa Shirt. Al 28 jaar lang doen wij enorme inspanningen om ons gebouw, onze machines en zelfs ons textiel zo duurzaam mogelijk te maken. We zijn dan ook enorm trots op al dat we in de afgelopen jaren bereikt hebben!

Een duurzame werkplek

Duurzaam bedrukken en borduren begint in de eerste plaats met een duurzame werkplek. We hebben er dan ook alles aan gedaan om ons bedrijfsgebouw zou duurzaam mogelijk te maken. Het dak van ons gebouw telt niet minder dan 720 zonnepanelen, die samen goed zijn voor een gemiddelde daling van onze CO2-uitstoot van bijna 180 ton per jaar. In een reservoir van 20.000 liter vangen we regenwater op dat we gebruiken om alle toiletten in ons gebouw door te spoelen. In de showroom en in onze kantoren ligt er ook vloerverwarming. Om te verwarmen gebruiken we een warmtepomp die zijn warmte uit de lucht haalt. Die lucht wordt voortdurend gezuiverd en de warmte wordt gerecupereerd. Om zo weinig mogelijk warmte te laten ontsnappen zijn het dak en de muren van ons gebouw ook grondig geïsoleerd.

Tenslote zijn er nog een aantal kleine zaken waar we steeds op proberen te letten. We hebben bijvoorbeeld nergens lichtereclame en gebruiken automatische verlichting met spaarlampen in de gangen en sanitaire ruimtes. Zo kunnen we erg spaarzaam omspringen met lichtenergie. Daarnaast sorteren we ook ons afval erg zorgvuldig. PMD en onbruikbaar karton worden regelmatig opgehaald door de vuilnisdienst van de gemeente en al onze verfpotten komen in de juiste afvalcontainers op het containterpark terecht.

Een duurzaam productieproces

Niet alleen op onze werkplek, maar ook binnen ons productieproces doen we er alles aan om zo duurzaam mogelijk te zijn. Een aantal jaar geleden investeerden we bijvoorbeeld in de aankoop van een Aeoon Kyo12. Met deze digitale drukmachine kunnen we nog sneller, eenvoudiger en vooral duurzamer drukken. Zo houden we ons machinepark steeds volledig up-to-date. Voor het dagelijks onderhoud van onze machines maken we gebruik van herbruikbare schoonmaakdoeken van 100% katoen. Een ecologisch bedrijf wast de inkt en de chemische producten er daarna uit. Zo komen de doeken nooit in de vuilnisbak terecht en besparen we elk jaar tot 400kg afval. Om zo weinig mogelijk water te verspillen hebben we bij Alfa Shirt onze eigen waterzuiveringsinstallatie, waarin we al het water zuiveren dat we gebruiken tijdens het drukproces, om het daarna opnieuw te kunnen gebruiken. Deze installatie verwijdert tot zelfs het kleinste inktdeeltje uit het water.

Bij Alfa Shirt proberen we ook steeds zo weinig mogelijk afval te produceren. Dat is niet altijd even gemakkelijk, aangezien ons textiel bij ons geleverd wordt in kartonnen dozenen verpakt wordt in plastiek. Wij hergebruiken dan ook zo veel mogelijk kartonnen dozen van onze leveranciers, en het verzamelde plastiek komt terecht in een ‘pressmachine’ die het plastiek perst tot balen. Twee keer per jaar komt een recyclagebedrijf die balen ophalen om te recycleren. Zo kunnen we bij Alfa Shirt jaarlijks tot 2 ton plastiek recycleren.

GOTS gecertificeerd duurzaam textiel

Bij Alfa Shirt zijn we één van de enige twee textieldrukkerijen en borduurateliers in de BeLux met ons eigen GOTS certificaat. Dat betekent dat wij als één van de enige twee gecertificeerd bedrukt biologisch katoen kunnen aanleveren.

GOTS staat voor ‘Global Organic Textile Standard’ en is de wereldwijde standaard voor duurzaam textiel. Textiel met een GOTS certificaat is gegarandeerd duurzaam geproduceerd, wat betekent dat er geen kinderarbeid wordt ingezet in de productie van het textiel, dat de katoenboer eerlijk betaald wordt en dat al het textiel geproduceerd wordt in veilige en schone werkomstandigheden.

Om dit certificaat te behalen moet ons katoen grondig gekeurd worden. Aan het textiel zelf kan je immers niet zien of het duurzaam geproduceerd is. Onafhankelijke bedrijven, zoals in ons geval de Control Union, controleren steekproefsgewijs alle aangesloten bedrijven of er niet-toegestane middelen worden gebruikt. Ook de administratie wordt streng gecontroleerd. Er kan natuurlijk maar net zoveel duurzaam katoen verkocht worden als er is ingekocht.

Het GOTS principe werkt als een gesloten systeem waarbinnen elke schakel GOTS gecertificeerd is. De katoenboer is GOTS gecertificeerd, de breierij is GOTS gecertificeerd, het naaiatelier is GOTS gecertificeerd, enzovoorts. Als er ook maar één schakel uit het systeem valt is het katoen niet langer duurzaam. Dit is bijvoorbeeld ook het geval wanneer het kledingstuk bedrukt wordt door een niet-gecertificeerde drukkerij, omdat er dan inkten gebruikt worden die niet toegestaan zijn op duurzaam textiel. Bij Alfa Shirt kan je altijd rekenen op volledig duurzaam GOTS gecertificeerd textiel.

Hopelijk ben je na het lezen van deze blog helemaal overtuigd dat we bij Alfa Shirt alles doen om zo duurzaam mogelijk te bedrukken en borduren. Ben jij op zoek naar duurzaam bedrukt en geborduurd textiel? Aarzel dan niet om je offerte aan te vragen of een bestelling te plaatsen op onze webshop. Dan kunnen wij volledig duurzaam aan de slag met het bedrukken of borduren van jouw logo, afbeelding of ontwerp!