Alfa Shirt, de geschiedenis van een koploper in de textielsector

Wie op zoek is naar gepersonaliseerde bedrukte en geborduurde kleding van de beste kwaliteit is bij Alfa Shirt aan het juiste adres. Als bekende textieldrukkerij en borduuratelier uit Oostkamp bedrukken en borduren wij al bijna 30 jaar lang gepersonaliseerd textiel. Onze jarenlange ervaring kwam er natuurlijk niet zomaar. We hebben een hele geschiedenis doorlopen om onze huidige positie te bereiken.

Ben jij benieuwd naar onze ontstaansgeschiedenis? Lees er dan alles over in onze blog!

Benoit Clarysse, student-ondernemer avant là lettre

Er is nog nooit zoveel geschreven over studenten die een eigen zaak opstarten als vandaag de dag. Deze zogenoemde student-ondernemers worden tegenwoordig regelmatig gehuldigd in de media en de politiek. Je zou bijna kunnen denken dat het begrip een vrij recente uitvinding is. Vergis je echter niet, het idee van de student-ondernemers gaat al veel langer terug dan de laatste jaren.

Begin jaren 90 begon toenmalig student Benoit Clarysse, onze huidige bedrijfsleider, te experimenteren met het bedrukken van T-shirts op zijn kot in Leuven. Zijn idee bleek een schot in de roos en al snel volgden orders van bedrijven als Philip Morris, IMB en Henkel. Daarmee was de geboorte van Alfa Shirt een feit en werd Benoit een van de eerste student-ondernemers van België, jarenlang voor het begrip zijn huidige bekendheid verwierf.

Een volledig Belgisch bedrijf

Naarmate de vraag groeide werd het kot in Leuven te klein om de productie te kunnen volgen. In 1996 verhuisde Alfa Shirt dan ook een eerste keer naar het industriepark de Blauwe Toren in Brugge. Daar bleven we gestaag groeien, tot we in 2010 opnieuw verhuisden naar Oostkamp. In dit nieuwe gebouw van 3000 m² installeerden we nieuwe machines voor het bedrukken en borduren van textiel, maakten we plaats voor een creatieve studio waar onze ervaren ontwerpers aan de slag gaan met logo’s en ontwerpen, en richtten we op de bovenverdieping een grote showroom in om al ons textiel tentoon te kunnen stellen.

Dankzij die nieuwe ontwikkelingen en technologieën nam de ervaring en expertise van Alfa Shirt elk jaar toe en werden we een van de toonaangevende textieldrukkerijen en borduurateliers van België. Ook nu nog gebeurt ons volledige druk- en borduurproces volledig binnenshuis. Daarmee is Alfa Shirt al bijna 30 jaar lang een op en top Belgisch bedrijf!

Investeringen in technologie en duurzaamheid

Om nog beter te kunnen inspelen op de vraag van de markt investeerden we bij Alfa Shirt in 2016 in de Aeoon Kyo12, een hoogtechnologische printer voor digitale textieldruk van Oostenrijkse makelij. Dankzij deze digitale drukmachine kunnen we nog sneller en eenvoudiger, en vooral duurzamer, kleding bedrukken. Er is trouwens maar één zo’n machine in heel de Benelux, waardoor we bij Alfa Shirt de enige textieldrukkerij zijn die op die manier kan drukken.

Niet enkel in ons machinepark, maar ook op verschillende andere vlakken hebben we de afgelopen jaren sterk geïnvesteerd om zo duurzaam mogelijk te kunnen bedrukken en borduren. Het dak van ons gebouw telt niet minder dan 720 zonnepanelen, die alles samen goed zijn voor een jaarlijkse daling van de CO2-uitstoot van bijna 180 ton. Daarnaast hebben we bij Alfa Shirt ook een eigen waterzuiveringsinstallatie, die tot het laatste inktdeeltje verwijdert uit ons gebruikte water.

Naast de investeringen in ons gebouw en onze machines doen we er ook alles aan om het druk- en borduurproces van Alfa Shirt zo duurzaam mogelijk te laten verlopen. Bij Alfa Shirt maken we steeds gebruik van ecologisch textiel, milieuvriendelijke verf en waterdragende inkt. Wist je trouwens dat Alfa Shirt een van de enige twee drukkerijen is in regio België, Luxemburg en Frankrijk die de strenge GOTS-certificering heeft behaald? GOTS staat voor ‘Global Organic Textile Standard’ en is al jarenlang de wereldwijde standaard voor duurzaam textiel. Dat wil zeggen dat we bij Alfa Shirt steeds gecertificeerd bedrukt biologisch katoen kunnen aanleveren. Door de aankoop van GOTS-gecertificeerd textiel ben je er zeker van dat je katoen niet geproduceerd is in mensonterende of ecologisch onverantwoorde omstandigheden.

Een blik op de toekomst

Op dit moment werken we met een 15-tal medewerkers bij Alfa Shirt, maar volgens onze zaakvoerder Benoit Clarysse is er naar de toekomst toe zeker ruimte om uit te breiden.

“De textielsector is een continue veranderende markt. Tien jaar geleden was het niet abnormaal om erg grote bestellingen te ontvangen van enkele duizenden of zelfs tienduizenden stuks. Ondertussen is de situatie sterk veranderd. Klanten zijn op zoek naar heel specifieke of gepersonaliseerde bedrukkingen en borduringen. Denk bijvoorbeeld maar aan medewerkers die allemaal een gepersonaliseerde trui op maat krijgen met hun naam erop, of jonge ondernemers die een eigen modelabel willen opstarten met kleding bedrukt met hun eigen ontwerpen. Ook de vraag naar duurzaamheid wordt een steeds belangrijker onderwerp. In de toekomst zal het duidelijk alleen maar belangrijker worden voor Alfa Shirt om op de veranderingen in de markt te blijven inspelen met nieuwe investeringen en innovaties,” besluit Benoit.